houdt van open en bloot

Kannet

Een inclusief logo, huisstijl en website van en voor iedereen met een handicap!

Kannet neemt drempels weg. Met een positieve ‘kan het’-mentaliteit zetten zij zich in voor een inclusieve samenleving. Door mensen met een handicap te informeren, te verbinden en te sterken, bouwen ze samen aan een wereld waarin iedereen telt. Bij hun nieuwe naam hoorde ook een vernieuwde missie en visie, die wij mochten vertalen naar een verbindende en toegankelijke visuele identiteit en een gebruiksvriendelijke website.

Supertoegankelijk

Inclusiviteit staat centraal in de visuele communicatie van Kannet. Voor hen is het geen modewoord, maar een absolute noodzaak. Iedereen moet toegang hebben tot de informatie: groot of klein, slechtziend of slechthorend. Bij Kannet komt inclusiviteit op de eerste plaats, gevolgd door esthetiek en vormgeving.

Een lettertype voor iedereen

Toegankelijkheid begint bij leesbaarheid. Daarom kozen we voor Atkinson Hyperlegible, een lettertype speciaal ontwikkeld door het Braille-instituut in Los Angeles. Dit lettertype onderscheidt letters en cijfers op een heldere manier, zodat ook slechtzienden de tekst gemakkelijk kunnen lezen. Zo zijn de ‘p’ en de ‘q’ heel verschillend en ook de andere karakters zijn onderscheidend genoeg.

Een herkenbaar en inclusief logo

Ook bij het ontwerpen van het logo stond leesbaarheid voorop. Een merkbeeld toevoegen aan de naam was hier dus een ideale optie. Zo’n merkbeeld is belangrijk voor mensen met een mentale beperking en slechtzienden, omdat visuele herkenning vaak beter werkt dan tekst.

 

Het verhaal achter het logo: BB-8 als inspiratie

En natuurlijk zouden we Goed Goed niet zijn als er aan het logo geen goed verhaal zou hangen. Voor de Star Wars-fans: het merkbeeld is gebaseerd op de robot BB-8! Heel toepasselijk, want net als BB-8 ervaren mensen met een handicap soms beperkingen in hun bewegingen, maar dankzij slimme hulpmiddelen en een ondersteunend netwerk kunnen ze alles bereiken. In de Star Wars-saga vormen robots een gemeenschap die voor elkaar opkomt – net zoals Kannet dat doet voor mensen met een handicap.

Inclusief kleur- en ervaringsonderzoek

Voor deze branding hebben we een uitgebreid kleurenonderzoek gedaan voor mensen met kleurenblindheid. Daarnaast gingen we in gesprek met Mei-Lan, een blinde ervaringsdeskundige. Hoe beleeft zij een merk of een logo? Met tastbare logo’s en 3D-testen verzamelden we waardelvolle inzichten en tips. Hiermee konden we een advies voor Kannet opstellen om inspanningen te doen om blinden en slechtzienden mee te trekken in hun branding.

Een huisstijlhandboek als leidraad

Om de branding consequent door te voeren, ontwikkelden we een huisstijlhandboek als leidraad voor alle communicatiedragers. Grafisch ontwerper Peter, in dienst van Kannet, gebruikte dit boek als houvast bij de creatie van vlaggen, hoedjes, briefpapier en andere visuele materialen.

Handige sjablonen voor consistente communicatie

We ontwikkelden diverse MsOffice-sjablonen voor brieven, notities en dossiers. Daarnaast ontwierpen we in samenwerking met Genscom sjablonen voor flyers en affiches, zodat de verschillende afdelingen van Kannet eenvoudig hun eigen promotiemateriaal kunnen invullen en bestellen.

Een lancering met impact

Een naamsverandering is een groot moment. Daarom mocht de lancering van Kannet niet onopgemerkt voorbijgaan en haalden we de toeters en bellen boven. In samenwerking met motion desinger Enak Cortebeeck creëerden we een inspirerende lanceringsfilm. De bijhorende jingle werd door Kannet zelf ontwikkeld en aangeleverd. Een mooi voorbeeld van cocreatie tussen opdrachtgever en creatief team, iets dat wij omarmen.

Een website voor iedereen

Een inclusieve organisatie vraagt om een inclusieve website. Dit betekende een grote uitdaging, omdat Kannet een breed en divers publiek bedient. Partner Puls werkte intensief samen met Kannet om wireframes te ontwikkelen. Op basis daarvan ontwierpen wij de volledige website.

Om maximale toegankelijkheid te garanderen, volgden we de richtlijnen van de WCAG (Web Content Accessibility Guidelines). Een samenwerking tussen UX-design, copywriting, vormgeving en ontwikkeling was hierbij essentieel. Want niet alleen mensen met een handicap, maar iedereen profiteert van een toegankelijke website.

Neem een kijkje op www.kannet.be.

In de Star Wars-saga vormen robots een gemeenschap die voor elkaar opkomt – net zoals Kannet dat doet voor mensen met een handicap.

Deze inclusieve visuele identiteit en dito website verbindt met iedereen. 

Niet alleen mensen met een handicap, maar iedereen profiteert van een toegankelijke website.

services

timing

Van offertevraag tot afgewerkt huisstijlhandboek: 9 maanden

Van wireframe tot afgewerkt webontwerp: 4 maanden

TEAM

Concept, logo en huisstijl, ontwerp — Hanna Maes

MsOffice-sjablonen — Studio Vlerk

Logo animatie  —  Studio Knets

Lanceringsfilm — Enak Cortebeeck

Webontwerp — Julie Vande Kerkhove

Wireframes & webontwikkeling — Puls

Opdrachtgevers — Kannet

Wil jij met jullie branding ook iedereen bereiken?

Blijf je graag op de hoogte van Goed Goed?

goedgoed logo

Goed Goed (MadebyHanna BV)

Bothastraat 57A 001
2140 Borgerhout

BE 0837.926.580
heyhey(at)goedgoed.studio
+32 456 19 07 12‬