Raakzaam
Vesta en Dagcentrum Sint-Niklaas fuseerden tot een nieuwe organisatie die zorg biedt aan mensen met een beperking. In dit organische merkverhaal werd het naamtraject een methodiek om de twee organisaties dicht bij elkaar te brengen. Het was een stevig staaltje design thinking: behoeftes analyseren, visies ontwikkelen, brainstormen, nadenken, schetsen en reflecteren. Onderweg kwamen we tot nieuwe inzichten en moesten we af en toe een stapje terug zetten om daarna weer in volle vaart vooruit te kunnen.
Veranderen in chaotisch tijden
Bij een fusie is alles volop in ontwikkeling. Het gaat dan niet alleen over merkstrategie, maar ook over raakpunten en gedragenheid bij de medewerkers vinden. In tijden van de coronacrisis was dit een huzarenstukje. We kozen dus — om het in softwaretermen te zeggen — voor een agile aanpak. We zetten telkens een paar stappen vooruit, om dan toch even terug te gaan. Onderweg gingen we obstakels niet uit de weg, maar bleven we omdenken om weer vooruit te gaan.
Analyse van het nu
We startten met een grondige analyse van het onderzoek en de bevragingen. Dit onderzoek gaf perfect weer waar de organisatie voor stond. Al snel konden we drie namen voorleggen aan de medewerkers. Uit hun feedback kwam een bom van informatie, die we opnieuw zorgvuldig analyseerden. We begrepen nu beter wat er bij de mensen leeft en kwamen tot een waardevolle conclusie: het ging hier niet alleen om een fusie, maar ook om een koersverandering.
Digitale naamtool
Tegelijk stelden we criteria op om in onze digitale naamtool te zetten. Via die tool konden we makkelijk de gekozen namen aftoetsen doorheen heel het traject.
Toekomstvisie
Halverwege het traject organiseerde Roedel Consult een driedaagse om een toekomstvisie te bepalen en richting te kiezen. De info die daaruit voortkwam was het extraatje dat we nodig hadden om een volgende stap te zetten. Want identiteit gaat niet alleen over wat je nu bent, maar ook over waar je naartoe wilt.
Workshop
In een fysieke workshop bouwden we daarop verder. We stelden voor om te kiezen voor een samengestelde naam. Een samenstellling van verschillende woorden is uniek en was tegelijk een goede weergave van de interne en externe richtingen waar de organisatie naartoe wilt: een verbinding tussen de zorg (de core) én ervaringen (bredere verbinding voor de toekomst). De nieuwe organisatie wil samen welzijn creëren en — breder dan voordien het geval was — ondersteuning bieden aan wie door hun beperking problemen ondervindt in de maatschappij.
Een naam die raakt
We kozen voor het allesomvattende kernwoord RAAK en plakten daar ZAAM aan vast: RAAKZAAM. Raken staat voor verbinding maken. Een connectie aangaan op een gevoelig emotioneel niveau. Raken met de buurt, met mensen, met elkaar. Raken staat voor iemand ontroeren, een emotie voelen, een zintuiglijke ervaring hebben. Een woord dat perfect past bij de menselijke, warme, belevingsgerichte zorg waarin iedereen op zijn eigen niveau raakt en geraakt wordt. Het achtervoegsel ‘zaam’ komt van ‘in staat zijn tot’. Het maakt het raken tot iets actiefs en doet gevoelsmatig denken aan warme woorden zoals zorgzaam, bedachtzaam, heilzaam… RAAKZAAM staat zowel voor het ontvangen als voor het verlenen van zorg.
Wij zijn Raakzaam
Om de nieuwe, unieke naam makkelijk te doen onthouden en de betekenis duidelijk te maken, koppelden we er een slogan aan: WIJ ZIJN RAAKZAAM. We legden daarin de nadruk op het ZIJN van RAAKZAAM. RAAKZAAM als een nieuwe staat van zijn, een nieuw woord, een term die verbindt en aangeeft waar de nieuwe organisatie voor staat: samen belevingsgerichte zorg creëren en ontvangen. Raakzaam zijn is de ambitie, is de doelstelling en is wat je wilt zijn. Het de identiteit van iedereen bij de organisatie.
Concept merkbeeld
Het logo en de huisstijl voor deze organisatie moest praktisch zijn en écht gebruikt kunnen worden door medewerkers. Verder wilden ze er graag iets creatiefs mee doen met hun gasten. In lijn met de oneliner ‘Op elke zorgvraag geven we een antwoord’ — die vanaf het prille begin aanwezig was in onze samenwerking — baseerden we het logo van Raakzaam op steenmannetjes. Zo’n steenmannetjes worden gebruikt om een pad of de top van een heuvel te markeren. Een gewoonte die al heel lang meegaat en ontstond door reizigers die onherbergzame gebieden doorkruisten, onderweg stenen opraapten en die toevoegden aan elk steenmannetje dat ze tegenkwamen. Zo bouwen de reizigers samen aan een weg. Een steenmannetje staat voor verbinding met elkaar en de weg die genomen wordt. De stapeltjes van stenen hebben geen vaste structuur, geen vaste methodiek die vastligt. Steenmannetjes zijn organisch en ontstaan uit co-creatie. Je voelt het wikken en wegen, maar ook het evenwicht dat ontstaat. En ook de keien zelf hebben een betekenis. Ze staan er robuust. Een organisch materiaal dat niet kapot te krijgen is.
Huisstijl
We kozen voor het lettertype Agrandir. Een eigentijdse familie lettertypes die de schoonheid van imperfectie viert. Het lettertype werd ontworpen als een dappere tegenpool voor neutrale, modernistische lettertypes. Agrandir accepteert zijn eigen vormen zoals ze zijn: niet uitgelijnd, eigenzinnig en funky. Een ode aan de mensheid, weg van machines. We gebruiken het groot, want Raakzaam is graag aanwezig en laat z’n stem horen. Voor de kleuren kozen we een mix van contrasten. Geschikt voor zakelijk en speels gebruik. Ondernemend en zorgend tegelijk, maar met pit.
website
Vesta had al een traject met Puls afgelegd om hun website te herstructureren en opnieuw op te bouwen. Het was logisch dat we niet meer opnieuw begonnen. Dus legden we een jasje over de structuur die al gemaakt was. Belangrijk was dat het webontwerp duidelijk was.
‘Raakzaam zijn’ is de ambitie, is de doelstelling en is wat je wilt zijn. Het is je identiteit. Je bent raakzaam.
Met hun aantrekkelijke organische vorm spreekt een kiezelsteen al jaar en dag tot de verbeelding.
SERVICES
timing
Van offertevraag tot lancering: 15 maanden
• Offertevraag: 3 maanden
• Onderzoek, vragen, analyse: 2 maanden
• Naamtraject: 3 maanden
• Visuele merkidentiteit: 4 maanden
• Uitrol communicatie: 3 maanden
TEAM
Driedaagse workshop toekomstvisie — Roedel Consult
Analyse, onderzoek, namen verzinnen, workshop — Joyce Vanhommerig en Hanna Maes
Teksten rapporten en verhaal vertellen — Joyce Vanhommerig
Concept, merkidentiteit en ontwerp — Hanna Maes
Digitale naamtool — Erwin De Clerck van Isotoop
MsOffice-sjablonen en e-mailhandtekening — Vincent Goussey van Studio Vlerk
Webontwerp — Julie Vande Kerkhove
Webontwikkeling — Puls
Samen met Koen, Pieter, Karen, Jarno, Lore en Bert van Raakzaam vzw